10 érdekesség a fogakról




10 érdekesség a fogakról

A mai bejegyzés rendkívüli lesz, hiszen, nem egy eljárást, beavatkozást szeretnénk nektek bemutatni, hanem egy kis érdekességet elmondani a fogainkról. Reméljük tetszeni fog nektek.


1. A fogzománc testünk legkeményebb része
2. A legtöbb felnőttnek 32 foga van. Bár fogaik jóval kisebbek, a szúnyogoknak körülbelül 47 van belőle, a csigáknak pedig 25… a nyelvükön.
3. Szánk életünk során 23659 liter nyálat termel. Ez elég lenne két úszómedence megtöltésére. A nyál segít megvédeni fogainkat a baktériumoktól.
4. A modern fogkrémek csak az utóbbi száz évben váltak elérhetővé az ember számára. Azelőtt faszenet, krétát, hamut, citromlevet, valamint méz-dohány keveréket használtak a fogak tisztítására.
5. Míg az emberek életében a tejfogakat csontfogak követik, addig a cápák életük során akár 40-szer is fogsort cserélnek.
6. Egy ember átlagosan 38 napot tölt fogmosással élete során.
7. Magyarországon a lakosság közel 90 százaléka szenved ínygyulladásban.
8. A teljes körű szájápoláshoz nyelvünk tisztítása is hozzátartozik.
9. Egy átlagos magyar ember évente körülbelül 40 kilogramm cukrot fogyaszt el.10. A cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.


Amennyiben bármilyen kérdésed van, esetleg beavatkozásra van szükséged, kérj konzultáviót a 06/20 945 5061-es telefonszámon.