Fogkő eltávolítás és annak menete




Fogkő eltávolítás és annak menete

Előző bejegyzésünkben beszélgettünk az esztétikai fogászati beavatkozásokról és annak előnyeiről. Az egyik ilyen esztétikai beavatkozás a fogkő eltávolítása, mely a szájhigiéniai beavatkozások csoportjába sorolható.
Ebben a bejegyzésben szeretnénk kicsit bővebben kifejteni mit is rejt ez a beavatkozás, mi a menete és mik az előnyei.


Mi is a fogkő?
A fogkő úgynevezett ásványosodott foglepedék, szakkifejezéssel plakk. A plakk színe sokféle lehet a sárgástól a barnán át a fekete színig. A fogkő jelentkezhet a fogíny alatt, illetve a fogínyen kívül is, melynek elhanyagolása sajnos ínygyulladáshoz vezethet.
Miért fontos a plakk eltávolítása?
- baktériumok telepedhetnek meg a szájüregben
- különféle betegségek kialakulásához vezet, mint az ínygyulladás, fogszuvasodás, fogágybetegség
- esztétikai szempontból is érdemes eltávolítani


Hogyan zajlik a kezelés?
Első lépésként megtörténik a kezelőorvos által az állapotfelmérés és a konzultáció. Ez azért fontos, hogy az orvos teljes mértékben fel tudja mérni a szájüreg állapotát, meg tudja állapítani a fogkő elterjedése milyen mértékben van jelen, illetve a kezelést gátolja-e más probléma.
Második lépésben térünk rá magára az ultrahangos kezelésre, mely körülbelül fél-1 órát vesz igénybe, és alaposan eltávolítja a fogkövet a fogakról. Ha a fogkő már a fogíny alatt is megjelent, különböző kézi eszközök segítségével távolítjuk el, hogy teljes legyen a beavatkozás.
A következő lépésben a megtisztított fogak felszínét átpolírozzuk, hogy ne maradjon érdes. Ez a folyamat simává teszi a fogak felszínét.
A beavatkozás utolsó részeként átbeszéljük a megfelelő higiéniai szájápolást, tanácsadást végzünk a páciensek számára, illetve szükség esetén kontrollvizsgálatot javaslunk.


Amennyiben Ön az alábbi okokat észleli:
- kellemetlen a lehelete
- fogai elszíneződtek
- fogmosás során vérzést tapasztal
- ínyei pirosok és duzzadtak
feltétlenül keressen fel minket és kérjen időpontot a 06/20 945 5061-es telefonszámon, ahol kollégáink készséggel állnak az Ön rendelkezésére.