Fogtömés és annak fajtái




Fogtömés és annak fajtái

A fogászati beavatkozások közül az egyik leggyakoribb és leghatékonyabb fogmegtartó eljárás a fogtömés. A fogtömésre a legtöbb esetben a szuvasodott fogak helyreállítása miatt van szükség. Abban az esetben, ha fogtömésre van szükség a beavatkozás során több típus közül választhatnak a páciensek. Ebben a bejegyzésben végig vesszük melyek ezek a fajták.


A szuvasodás mértékét figyelembe véve beszélhetünk:
- hagyományos
- inlay
- onlay


Hagyományos fogtöméseken belül több típus közül is választhatnak a páciensek, természetesen mindnek megvan az előnye és a hátránya. A fogtömés fajtájának kiválasztásában mérvadó a fogak jelenlegi állapota, a szuvasodás mértéke és annak elhelyezkedése. Az egyik legelterjedtebb a kompozit tömések.


Esztétikus, kompozit tömések
Az esztétikus fogtömések során ún. kompozit (kerámia szemcsékkel töltött műanyag) tömőanyagot használunk, melynek az egyik legjobb előnye az esztétikai hatás. Az anyag nem tartalmaz higanyt és fémeket, emellett kevesebb foganyag elvesztésével jár. Előnyei közé sorolhatjuk még:
- bármilyen fogszínhez igazítható a színe
- nem allergizál
- kopásálló felület
- letört és kopott fogak helyreállításához is használható
- élettartama többszöröse a hagyományos töméseknek


Inlay és onlay betét
Ezek a betétek úgynevezett ragasztott tömések, melyek fogtechnikai laborban készülnek, miután elkészültek szilárd állapotban kerülnek be a fogüregbe. Előnyük, hogy a megmaradt fogszövet megmenthető.

Az inlay töméseket leggyakrabban őrlőfogak felépítéséhez használják. Az onlay tömésekre abban az esetben van szükség, amikor a teljes rágófelület befedése ajánlatos.
Amennyiben fogtömésre van szüksége és nem tud dönteni melyik a megfelelő Ön számára, úgy kérjen konzultációt a 06/20 945 5061-es telefonszámon vagy látogasson el weboldalunkra a www.santadental.hu címen.