Hogyan tartsuk meg fogainkat?
Hogyan tartsuk meg fogainkat?

A szép és fehér fogakért minden nap tenni kell. Ahhoz, hogy fogaink épek és egészségesek maradjanak elég csupán pár fontos szabályt betartani.
Az első és talán legfontosabb a helyes fogmosás elsajátítása. A fogak tisztán tartása érdekében minden nap legalább háromszor, de legfeljebb kétszer reggel és este illik fogat mosni.

Tehát:


- naponta 2x minimum 2 percet szánjunk rá
- a száj egyik végéből kiindulva fokozatosan haladjunk a száj másik vége felé, figyelve rá, hogy egyetlen helyet se hagyjunk ki.
- használjunk kevés fogkrémet és ne dörzsöljük nagyon a fogakat
- ne öblögessünk vízzel, így több fluorid marad a szájüregben, mely fogmosás után is folytatja a munkát.


A helyes fogmosás elsajátítása mellett kerüljük a savas ételeket és italokat, valamint a nassolást. Ha egész nap nassolunk, akkor sokkal savasabb lesz a száj, amely megnöveli a fogszuvasodás és ínybetegségek kialakulását. Például egy pohár narancslé helyett érdemesebb megenni egy narancsot. Próbáljuk korlátozni az étkezések számát és szorítkozni a rendszeres étkezések számára.
Az egész napos nassolás nem csak a fogszuvasodás és ínybetegségek kialakulásához vezethet, hanem rengeteg baktériumot is előidézhet a szájüregben. A sok baktérium pedig kellemetlen szájszagot idéz elé. A rendszeres fogmosás mellett használjunk szájvizet is, amivel akár napközben is öblögethetünk, így elkerülhetjük a baktériumok elszaporodását.
Az utolsó, de talán legfontosabb, hogy ne féljünk a fogorvostól. Próbáljuk ne halogatni a konzultációt, hiszen minél hamarabb észlelik a problémát annál hamarabb kezelhető, akár fájdalommentesen is. Fontos, hogy fogorvosunkkal minden legyünk őszinték, minden panaszról alaposan számoljunk be, mondjuk el félelmeinket.


„Mindannyiunknak rendelkezésre áll valami, ami semmibe se kerül: ez pedig a mosoly. Senki sem lehet túl szegély vagy túl gazdag ahhoz, hogy mosolyogjon.”