Miért veszíthetjük el fogainkat?




Miért veszíthetjük el fogainkat?

Egy fog elvesztése nemcsak esztétikailag ront az ember megjelenésén, hanem a rágás, illetve a beszéd funkcióját is erőteljesen korlátozza. Előző bejegyzésünkben részleteztük milyen súlyos okai lehetnek a fog elvesztésének, ebben a blogban összegyűjtöttük, mely okok állhatnak a fogak elvesztésének hátterében.

 

1. Sérülés: Az egyik leggyakoribb ok a fog elvesztésének az a sérülés. Leginkább gyerekkorban történnek súlyosabb balesetek, de felnőtt korban sem ritka. A gyerekkori balesetek során általában a legvédtelenebb fogunkat a felső metszőfogunkat veszíthetjük el.

 

2. Fogszuvasodás: A második leggyakoribb ok a fogak elvesztésére az a fogszuvasodás, mely sajnos már nem csak gyerekkorban figyelhető meg, hanem a teljes lakosságot érintő probléma. Ennek oka a mindennapi szájhigiénia nem megfelelő alkalmazása, vagy annak nélkülözése. Emellett az étellel/itallal bevitt nagy mennyiségű cukros, savas ételek fogyasztása is ide vezethet. Sajnos meg kell említeni, hogy nem csak a rossz szokások vezethetnek fogszuvasodáshoz, hanem a genetika is felelős. Bármennyire is vigyázunk fogainkra, ha hajlamosak vagyunk a szuvasodásra előbb utóbb jelentkezni fog. Ma nincs olyan ember, akinek 25-30 év kora felett ne lenne valamilyen fogászati betegsége.

3. Ínygyulladás: A legtöbbször szintén a helytelen/kevés fogmosás következménye. Az ínygyulladás nem csak fájdalmas és kellemetlen, hanem időről időre visszatérhet és a fogat körülvevő íny elválhat a fogtól és úgynevezett tasak keletkezhet. Ezek a tasakok nagyon sok baktériumot, gyulladt szövetet és fogkövet tartalmaznak. Az állandó gyulladás miatt az íny megduzzad, így fogainkat nem tudjuk megfelelően ápolni, a kórokozók elszaporodnak. A kialakult fogkövet érdemes félévente eltávolítani.

 

Amennyiben bármilyen problémával áll szemben, ne habozzon, kérjen időpontot rendelőnkbe a 06/20 945 5061-es telefonszámon.