Milyen okok vezethetnek fogaink elvesztéséhez?
Milyen okok vezethetnek fogaink elvesztéséhez?

Az ép és az egészséges fogsor nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem egészségügyi vonatkozásai vannak, mint például a megfelelő rágás, gyulladások elkerülése, fogak elszíneződése, esetleges elvesztése. Nagyon fontos, hogy már kisgyermek kortól figyeljünk oda a megfelelő szájhigiéniára, a kor előrehaladtával viszont még inkább több törődést és odafigyelést igényelnek fogaink.
Nézzük végig mi is vezethet egy fog elvesztéséhez?
1. A legtöbbet előforduló ok a fogágybetegség. A legtöbb ember nem veszi komolyan a vérző ínyt, az ínyek begyulladást, ami sajnos súlyos fogágygyulladáshoz vezethet, ami előidézheti a fogak elvesztését. A foggyulladás során az íny és a fogak között úgynevezett baktériumgóc alakul ki. Ezek a baktériumok megtámadják a fogak tartószövetét, súlyosabb esetben a csontállományt, melynek következtében a fog kilazul és kiesik.

2. A második leggyakoribb oka a fogaink elvesztésének a fogszuvasodás. Az egyik legelterjedtebb betegségek közé sorolható. Két fajtáját különböztetjük meg:

- Zománcszuvasodás
- Dentinszuvasodás
A fogszuvasodás során a fogszövet begyullad, amennyiben a gyulladás eléri az idegkamrát, erős kínzó fájdalomként jelentkezik. Látványos jele a fogakon kialakuló fehér foltok.
3. A fogak elvesztéséhez különféle más betegségek és rossz szokások is hozzájárulhatnak. Ilyen például a cukorbetegség, genetikai hajlam, egészségtelen táplálkozás, alkoholfogyasztás és a dohányzás. Ezek mellett a fogakban kialakulhatnak daganatok, ciszták, amelyek már röntgen segítségével időben észrevehetők és kezelhetőek.

4. További oka lehet a fog elvesztésének a különféle sérülések. Ezek a sérülések bekövetkezhetnek étkezés során is, mint például harapás, rágás során letört fog, vagy történhet súlyosabb baleset folyamán. Ilyen baleset az esés, ütés, ütközés.


5. A fogak elvesztésének okához sorolhatjuk a stresszes életmódot, ami sok embert érinthet. Sok páciens küzd éjszakai fogcsikorgatással, állkapocsszorítással, amely előidézheti a fogak kilazulását.
Amennyiben bármilyen problémával áll szemben, kérjen időpontot rendelőnkbe a 06/20 945 5061-es telefonszámon, ahol kollégáink készséggel állnak az Ön rendelkezésére.